top of page

Mittelspitz kuuluu saksanpystykorvien viisijäseniseen perheeseen, joista se on keskimmäinen kokonsa puolesta ja historiallisesti se alkuperäisin ja vanhin rotu. Pienin muunnoksista on pomeranian ja suurin keeshond. Mittelspitz oli alun alkujaan maatilojen ja käsityöläisten vahtikoira. Näistä ajoista sille on jäänyt muistoksi varoittava haukku, jonka se päästää ilmoille kuullessaan vieraita ääniä. Turhaan räksyttämiseen mittelspitz syyllistyy kuitenkin harvoin, se suhtautuu varoittamistehtäväänsä sen vaatimalla vakavuudella.

Luonteeltaan mittelspitz on seurallinen, uskollinen, valpas ja ystävällinen, usein suorastaan iloinen. Se tulee toimeen toisten koirien ja lasten kanssa, mutta tietenkin on muistettava mittelspitzin koko (30-40 cm), minkä vuoksi pienten lasten riepuleluksi tästä koirasta ei ole. Mittelspitz suhtautuu vieraisiin hieman epäluuloisesti, mutta se ei ole arka eikä aggressiivinen. Mittelspitz on oiva harrastuskoira, se on helppo kouluttaa ja tekee kaikkensa miellyttääkseen omistajaansa. Agilityyn rotu sopii todella hyvin, eikä tokoilukaan ole vaikeaa.

Mittelspitzit ovat kilpailleet edellä mainittujen lajien lisäksi myös rally-tokossa ja koiratanssissa menestyksekkäästi. Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys ovat rodun valtteja. Mittelspitz on uskollinen omistajalleen, mutta hyvin sopeutuvainen – siksi mm. matkustaminen mittelspitzin kanssa on helppoa ja vaivatonta. Mittelspitzin ylpeys on sen kaunis, mutta helppohoitoinen turkki. Paksu, pehmeä pohjavilla pitää koiran lämpimänä, kun pitkä, pysty peitinkarva suojaa likaantumiselta. Vaikka turkki on komea, ei se ole lainkaan vaikea pitää kauniina. Aikuinen koira tulee harjata noin viikon kahden välein, eikä pestäkään tarvitse kuin muutaman kerran vuodessa. Pennulle jo käsittelyn vuoksi harjaamista suositellaan useammin.

Mittelspitz on yleisesti terve rotu, ja rodulle tyypillisiä sairauksia mittelspitzeillä ei ole. Yleisimpinä sairauksia niillä tavataan patellaluksaatiota (polven sijoiltaan meno) sekä lonkkadysplasiaa. Epilepsiaa ja muita autoimmuunisairauksia tavataan rodun yksilöillä jonkin verran, samoin kuin allergioita. Yksittäisiä tapauksia löytyy myös silmäsairauksien puolelta (PRA, RD ja kaihi). Samoin yksittäisiä tapauksia löytyy myös addisonin tautiin ja maksashunttiin sairastuneista. 

Kasvatustyössä tulee erityisesti painottaa mittelspitzin olemuksen säilymiseen. Ihanteena on, että mittelspitzillä on mahdollisimman kettumainen pää ja valpas, kirkas katse. Sen korvat ovat pienet, kolmionmuotoiset ja tarkkaavaisesti pystyssä kannetut. Mittelspitzin tulee kantaa tuuheaa häntäänsä terhakkaasti selän päällä. Koiran liikkeet ovat tehokkaat, sujuvat ja joustavat. Kaunis turkki muodostaa kaulan ympärille harjamaisen kaulurin ja takareisiin ns. housut. Väripuhtauteen tulee myös kiinnittää huomiota, eikä valkoisia merkkejä sallita. Hyväksytyt värit ovat: (puhtaan) valkoinen, musta, ruskea, oranssi, harmaa, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, kerma, black&tan ja kirjava (valkoinen päävärinä). Englannissa ja Australiassa käytettävä rotumääritelmä hyväksyy kaikki värit, minkä vuoksi mittelspitzeillä tavataan satunnaisesti myös muita värejä.

Näyttelyissä mittelspitzit arvostellaan kolmessa eri väriryhmässä: valkoinen (weiss), musta ja ruskea (schwarz/braun) ja muut värit (neu farben). Jokaiselle väriryhmälle jaetaan CACIB:it erikseen.


Mikäli koira on liian suuri kleinspitziksi tai pieni mittelspitziksi tai rekisterissä väärässä väriryhmässä, se voidaan näyttelyssä muuttaa 15 kuukautta täytettyään rodusta (kleinspitz/mittelspitz) toiseen tai muuttaa 9 kuukautta täytettyään väriryhmästä toiseen tuomarilausunnolla. Tässä Suomi noudattaa rodun kotimaan käytäntöä.

Lähde: Suomen Mittelspitz ry (www.mittelspitzyhdistys.net)

ROTUMÄÄRITELMÄ / BREED Standard: 

(Deutscher Spitz)

FCI:n ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit (alaryhmä 4) 

Mittelspitz

Alkuperämaa: Saksa

Käyttötarkoitus: Vahti- ja seurakoiria.

Lyhyt historiaosuus : Saksanpystykorvat ovat kehittyneet kivikautisesta suokoirasta (Canis familiaris palustris Rüthimeyer) ja myöhemmin esiintyneestä “paaluasutuspystykorvasta”. Ne ovat Keski-Euroopan vanhinta koirarotua, josta useat muut rodut ovat kehittyneet.

Yleisvaikutelma: Pystykorvien kaunis karvapeite herättää ihastusta. Se on runsaan aluskarvan ansiosta pysty. Kaulaa ympäröivä, runsas harjamainen kauluri ja tuuheakarvainen, terhakkaasti selän päällä oleva häntä ovat erityisen huomiotaherättäviä. Kettumainen pää, tarkkaavaiset silmät ja teräväkärkiset, pienet ja toisiaan lähellä pystyssä olevat korvat antavat näille pystykorville ominaisen pirteän ulkonäön.

Tärkeitä mittasuhteita: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen on 1 : 1

Käyttäytyminen / Luonne: Saksanpystykorva on aina valpas, eloisa ja poikkeuksellisen uskollinen omistajalleen. Se on hyvin oppivainen ja helppo kouluttaa. Epäluuloisuus vieraita kohtaan ja puuttuva metsästysvietti tekevät siitä ihanteellisen kodin ja pihan vartijan. Se ei ole arka eikä aggressiivinen. Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys ovat sen erinomaisia ominaisuuksia.

Pää

Kallo-osa: Keskikokoinen pää vaikuttaa ylhäältä katsottuna takaosastaan leveimmältä ja kapenee kiilamaisesti kohti kuononkärkeä.

Otsapengr: Vaihtelee kohtuullisen erottuvasta selvästi erottuvaan, ei kuitenkaan jyrkkä.

Kirsu: Pyöreä, pieni ja täysin musta, ruskealla koirilla tummanruskea.

Kuono-osa: Ei liian pitkä, ei karkea eikä suippo, sopusuhtainen kalloon nähden. (Mittelspitzillä kuonon suhde kalloon on noin 2 : 3).

Huulet: Tiiviit, eivät riippuvat eivätkä muodosta poimuja suupieliin. Huulet ovat kauttaaltaan mustapigmenttiset, kaikilla ruskealla koirilla ruskeat.

Leuat/ Hampaat / Purenta: Leuat ovat normaalisti kehittyneet. Täydellinen leikkaava purenta, jossa yläetuhampaat asettuvat tiiviisti alaetuhampaiden eteen ja hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden. 42 hammasta hammaskaavion mukaisesti. Tasapurenta on sallittu

Posket Pehmeästi pyöristyneet, eivät ulkonevat.

Silmät: Keskikokoiset, mantelinmuotoiset, hieman vinoasentoiset ja väriltään tummat. Silmäluomen reunat ovat mustapigmenttiset muilla paitsi ruskealla koirilla, joilla ne ovat ruskeat.

Korvat: Pienet, korkealle ja melko lähelle toisiaan kiinnittyneet, kolmionmuotoiset ja aina kärkeä myöten jäykästi pystyssä.

Kaula: Keskipitkä, leveästi lapoihin kiinnittynyt ja niskasta hieman kaareutunut. Ei löysää kaulanahkaa. Kaulassa on harjamainen kauluri.

Runko

Ylälinja: Pystykorvan ylälinja alkaa pystyista korvista ja jatkuu pehmeänä kaarena lyhyen ja suoran selän yli. Tuuheakarvainen, selän päällä oleva häntä peittää osan selkää ja viimeistelee sivukuvan.

Säkä ja selkä: Korkea säkä sulautuu huomaamattomasti mahdollisimman lyhyeen, suoraan ja kiinteään selkään.

Lanne: Lyhyt, leveä ja voimakas.

Lantio: Leveä ja lyhyt, ei luisu.

Rintakehä: Syvä ja selvästi kaareutunut; eturinta on hyvin kehittynyt.

Alalinja ja vatsa : Rintakehä on mahdollisimman taakse ulottuva, vatsalinja on vain hieman nouseva.

Häntä: Korkealle kiinnittynyt, keskipitkä ja erittäin runsaskarvainen. Häntä nousee heti tyvestä ylös- ja eteenpäin selän päälle ja tiiviisti sitä vasten. Kaksoiskierre hännänpäässä on sallittu.

Eturaajat

Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat suorat. Etuosa on melko leveä.

Lavat: Lihaksikkaat, tiiviisti rintakehään kiinnittyneet, pitkät ja viistot

Olkavarret: Suunnilleen lapojen mittaiset ja noin 90 asteen kulmassa niihin nähden.

Kyynärpäät: Kyynämivelet ovat voimakkaat ja kyynärpäät tiiviisti rungon myötäiset, eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset.

Kyynärvarret: Runkoon verrattuna keskipitkät, vankat, täysin suorat ja takaosastaan runsashapsuiset.

Välikämmenet: Voimakkaat, keskipitkät ja 20 asteen kulmassa kyynärvarteen nähden.

Käpälät: Mahdollisimman pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät, varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja selvästi kaareutuneet; päkiät ovat vahvat. Kynnet ja päkiät ovat kaikilla muilla värimuunnoksilla mustat, paitsi ruskealla tummanruskeat.

Takaraajat

Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat hyvin lihaksikkaat ja kintereisiin asti runsaskarvaiset. Raajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset.

Reidet ja sääret: Reidet ja sääret ovat suunnilleen yhtä pitkät.

Polvet: Polvinivelet ovat voimakkaat ja vain kohtuullisesti kulmautuneet, koiran liikkuessa polvet eivät ole ulko- eivätkä sisäkierteiset.

Välijalat: Keskipitkät, hyvin voimakkaat ja alustaan nähden pystysuorat.

Käpälät: Mahdollisimman pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät, varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja selvästi kaareutuneet; päkiät ovat vahvat. Kynnet ja päkiät ovat mahdollisimman tummat.

Liikkeet: Tehokkaat, suorat, sujuvat ja joustavat.

Nahka: Tiiviisti rungonmyötäinen ja poimuton.

Karva: Kaksinkertainen karvapeite: pitkä, suora ja pysty peitinkarva sekä lyhyt, tiheä ja pumpulimainen aluskarva. Karvapeite päässä, korvissa, raajojen etupuolella sekä käpälissä on samettista eli lyhyttä ja tiheää, muissa osissa pitkää ja runsasta. Karva ei ole aaltoilevaa, kiharaa eikä huopaantunutta, eikä se muodosta jakausta selässä. Kaulassa ja lapojen kohdalla on tiheäkarvainen harja. Eturaajojen takaosassa on runsaat hapsut, takaraajoissa on lantiosta kintereeseen asti runsas karvoitus, häntä on tuuheakarvainen.

Väri:

Mittelspitz: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen

Muunväriset: Muunvärisiksi kutsutaan kaikkia alla mainitsemattoinia muita värisävyjä, jotka ovat kermanvärinen, kerma-soopeli, oranssi-soopeli, musta punaruskeinmerkein (black and tan) ja kirjava. Kirjavilla tulee olla valkoinen pohjaväri. Mustien, ruskeiden, harmaiden tai oranssinväristen laikkujen tulee olla jakautuneina yli koko rungon.

Musta: Aluskarvan tulee olla musta, myös ihon tulee olla tumma. Peitinkarva on kiiltävän mustaa ilman valkoisia tai muita värimerkkejä.

Ruskea: Kauttaaltaan yksivärisen tummanruskea.

Valkoinen: Puhtaan valkoinen, ilman kellertäviä sävyjä, joita usein esiintyy erityisesti korvien ympärillä.

Oranssinvärinen: Kauttaaltaan yksivärinen, ei tumma eikä vaalea.

Harmahtava : Hopeanharmaa mustin karvankärjin. Kuono ja korvat ovat tummat, kummakin silmän ympärillä on selvä vinosti silmän ulkokulmasta korvan uloimpaan kiinnityskohtaan kulkeva ohut musta viiva, ns. silmälasit; lyhyet, mutta ilmeikkäät kulmakarvat saavat aikaan selvästi erottuvan rajauksen ja varjostuksen. Harja ja lapoja myötäilevät värimerkit ovat vaaleat. Raajat ovat hopeanharmaat ilman mustia merkkejä kyynärpään tai kintereen alapuolella, lukuunottamatta vaaleampaa juovitusta varpaissa. Musta hännänpää. Hännän alapuoli ja housukarvat ovat vaalean hopeanharmaat.

Koko ja paino

Säkäkorkeus:

a) wolfspitz/keeshond 49 cm +-6 cm

b) grosspitz: 46 cm ±4 cm

c) MITTELSPITZ : 35 cm ±5 cm

d) kleinspitz: 26 cm ±4 cm

e) zwergspitz/pomeranian: 20 cm ±2 cm (alle 18 cm kokoiset yksilöt eivät ole toivottavia)

Paino: Joka kokoluokassa painon tulisi olla suhteessa kokoon.

Virheet: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

Vakavat virheet: Rakennevirheet; liian litteä pää, selvä omenapää; lihanvärinen kirsu, huulet tai silmäluomet; hammaspuutokset. Liian suuret, liian vaaleat tai ulkonevat silmät; virheelliset liikkeet; puuttuvat pään värimerkit harmahtavilla koirilla.

Hylkäävät virheet: Epätäydellisesti sulkeutunut aukile; ylä- tai alapurenta; ulko- tai sisäkierteiset silmäluomet (ektropium tai entropium); taittokorvat; selvät valkoiset laikut kaikilla muilla yksivärisillä kuin valkoisilla yksilöillä.

Huom: Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

bottom of page