Kennel Bliss Kiss   
                                                                       ~Mittelspitz~

Click here to edit subtitle

Olen Tarja Tastula, kolmekymppinen aktiivinen koiraharrastaja Etelä-Pohjanmaalta, Kurikasta. Ammatiltani olen toiminnanjohtaja, ja vapaa-aikani kuluu rakkaiden mitteleideni lisäksi myös vapaaehtoisissa järjestö- ja luottamustehtävissä. Työn vastapainoksi olen aloittanut opinnot trimmauksen ammattitutkinnon parissa ja tarkoituksena valmistua koirien trimmaajaksi syksyn 2020 aikana.

Koirat ovat kuuluneet aina elämääni ja vartuin lapsuudenkodissani suomenpystykorvien parissa, joita isäni ja isosiskoni kasvattavat. Itselleni omaa koiraa valikoidessa oli selvää, että rodun tulisi olla FCI5-ryhmästä. Eniten monipuolisilla harrastusominaisuuksillaan sekä ulkomuodollaan minua ihastutti keskikokoinen saksanpystykorva; mittelspitz. Ja tällä tiellä ollaan vieläkin - rotu valloitti sydämeni kertaheitolla!


Mittelspitz-harrastukseni alkoi syksyllä 2009, kun ensimmäinen mittelini, Damirazin Kulkurin Kaunotar "Martta" saapui ilostuttamaan arkeamme.
Tämän jälkeen laumaan ovat liittyneet myös mittelipojat Power Dee's Aramis "Rami" ja Damirazin Haaveiden Hurmuri "Piki". Martan ensimmäisestä pentueesta (v. 2012) kotiimme jäi varttumaan oma kasvattini Bliss Kiss Miracle "Mira". Ja kolmisen vuotta myöhemmin laumamme täydentyi vielä viidennellä jäsenellä, kun oman urokseni, Pikin, ensimmäisestä pentueesta meille kotiutui
8-viikkoisena ruskea Nökö-neitonen (Hulmukan Neela). Viimeisin tulokas nykyään pääosin seniori-ikäisessä poppoossamme on Nökön kesällä 2019 syntynyt urospentu, Möhi (Bliss Kiss Dog Is God Spelled Backwards).

Yhteisomistuksessa minulla on muiden kasvattajien kanssa tuontikoiria Hollannista sekä Saksasta. 

Harrastan koirieni kanssa pääosin näyttelyitä, mutta myös nose workia ja rally-tokoa. Normaaliin arkeemme kuuluu myös päivittäiset rallittelut lähipelloilla ja -metsissä. Kesäisin kaikki koirani ovat erittäin innokkaita vesipetoja ja uiskentevatkin järvessä lähes päivittäin aina pitkälle syksyyn asti.

Koiristani Martta ja Nökö ovat suorittaneet virallisen Karva-Kaverit -testin ja "työskentelevät" Karva-Kavereina ilostuttamassa mm. lähialueen vanhainkotien asukkaita sekä lukukoirina lähikirjastossa. 

Asumme laumamme kanssa maalla omakotitalossa; erillisiä "kenneltiloja" tai ulkotarhoja meillä ei ole eikä tule, vaan koirat jakavat arjen kanssamme yötäpäivää. Sekalauman arki katkeaa ainoastaan narttujen juoksujen aikana, jolloin pojat lähtevät "mummolaan" lomailemaan. Suuri tonttimme on aidattu, joten koirat pääsevät oleskelemaan turvallisesti kanssamme myös pihapuuhien ajaksi; grillailun ja kukkapenkkien kitkemisen aikana vapaaehtoisia apulaisia löytyy jaloista aina yllinkyllin. :)

Suoritetut kurssit / Suomen Kennelliitto:
- Kasvattajan peruskurssi (2011)  
- Kehätoimitsija-kurssi (2012)

- Ulkomuototuomarien alkeiskurssi (2016)
- Kasvattajan jatkokurssi (2020)

Koiraharrastukseen liittyvät luottamustoimet:
-Suomen Mittelspitz ry:n näyttelytoimikunnan jäsen (2018- )
-Suomen Mittelspitz ry:n jäsensihteerin tehtävät (2012-2017)
-Suupohjan koirakerhon hallituksen jäsen (2012-2017) 
-Suupohjan koirakerhon sihteeri (2013-2017)

Olen Suomen Kennelliiton, Suomen Mittelspitz ry:n, Suomen Seurakoirayhdistys ry:n ja Suupohjan koirakerhon jäsen.

Muutama ajatus kasvatuksesta:
Kaikki koirani ovat rakastettuja perheenjäseniämme. Kasvatukseni on hyvin pienimuotoista ja pentueiden välillä voi olla vuosiakin. Kaikki pennut syntyvät ja kasvavat kotioloissa; ensimmäiset elinviikkonsa ne viettävät vierashuoneessamme, ja siirtyvät siitä liikkumaan myöhemmin koko asuinkerrokseen, jonne kokoan lisänä normaaliarkemme keskelle pennuille virikkeitä agilityputkesta tasapainoalustoihin ja pallomereen. Pennut sosiaalistuvat kasvattajalla perheen muihin koiriin sekä tottuvat kodin jokapäiväisiin ääniin, ulkoiluun, autoiluun sekä eri-ikäisten ihmisen käsittelyyn sekä erilaisiin hoitotoimenpiteisiin. 


Kasvatuksessa kiinnitän huomiota kokonaisvaltaisesti jalostuskoirien terveyteen, luonteeseen ja ulkomuotoon. Käytän jalostukseen vain rodunomaisia, terveiksi tutkittuja ja mukavaluonteisia yksilöitä. Pentueita suunnittelen toteutettavan mielummin liian harvoin kuin liian usein; mielestäni millään nartulla ei ole rodullemme niin paljon annettavaa, että kennelliiton hyväksymä maksimipentuemäärä (5) olisi perusteltavissa. 
Toteutan pentueet ainoastaan yhdistelmistä, joista olen valmis jättämään itsellenikin pennun kotiin kasvamaan. Kasvatukseni perustuu pitkälti sijoituskoiriin, joten hyvät ja yhteistyökykyiset sijoituskodit ovatkin kultaakin kalliimpia. 


Terveystarkastuksilla lisätään tietoutta jatkuvasti suositummaksi muuttuvan rodun terveydestä, ja siksi olisi tärkeää tutkia myös ihan tavalliset kotikoiratkin. Kasvattajana maksan jokaiselle yli yksivuotiaalle kasvatilleni virallisen silmä- ja polvitarkastuksen. Sijoituskoirat terveystarkastan silmien ja polvien lisäksi myös luuston osalta (lonkat ja kyynärät).

Näyttelypakkoa ei pennuilla ole, mutta kustannan jokaiselle kasvatilleni kaksi kotimaan näyttelyilmoittautumista virallisissa luokissa ostajan niin halutessa.  

Kiinnostuitko Bliss Kiss -pennusta? Lue myös tämä! 

Otathan yhteyttä ensisijaisesti mieluiten puhelimitse, kiitos! :) 

Toivon, että mahdolliset ostajaehdokkaat tulisivat tutustumaan meihin ja koiriimme, mikäli vain mahdollista, jo ennen suunnitteilla olevan pentueen syntymää. "Alustavia varauksia" tulevasta pentueesta voidaan yhteydenpidon jälkeen tehdä, mutta ne ovat aina alustavia eivätkä sido siis kumpaakaan osapuolta - koska vasta pentueen synnyttyä tiedetään, mitä sieltä lopulta tulikaan ja myöskin esim. pentujen lopulliset värit ja luonteet täsmentyvät vasta lähempänä luovutusikää. Tavoitteena on kuitenkin saada aikaan paras mahdollinen "match" pennun ja kodin kanssa eli mukava elinikäinen onnellinen liitto!

Pentueen synnyttyä, pääsevät uudet kotiehdokkaat tapaamaan pienokaisia aikaisintaan neljän viikon ikäisinä; aikaisemmin ei oikeastaan edes kannata pentuja tulla katsomaan, koska ne lähinnä vain nukkuvat ja muistuttavat vielä siinä vaiheessa enemmän marsua kuin mittelinpentua. :D Tietenkin pentuja voi tulla katsomaan myös useamman kerran ennen luovutusikää (tulevilta sijoituskodeilta toivottavaakin), näin pääsee näkemään myös enemmän sitä, kuinka pikkutyyppien persoonat kehittyvät ja kuinka ne kasvavat silmissä. Ja jos pennunkyselijän omalle kotiseudulle itse olen tulossa esim. koiranäyttelyyn, niin eipä ole tavatonta, että kysäisen etukäteen olisiko mahdollista tulla myös itse vastavierailulle. 

Lopullinen sitova varaus pennusta tehdään, ja varausmaksu maksetaan, kun kummankin osapuolen ajatukset selvästi synkkaavat puolin ja toisin yksiin sekä olemme varmoja siitä, että oikea pentu juuri oikeaan kotiin on löytynyt. <3

Pennun normaalihinta on meillä 1300 euroa ja kaikki pennut myydään lemmikeiksi. Mikäli pennulla on luovutuksen aikaan jokin havaittavissa oleva virhe, joka ei ole rotumääritelmän mukaan sallittu (esim. värivirhe tai häntämutka), myydään pentu tällöin hieman edullisemmin. Alennus ja alennuksen syy kirjataan tällöin myös kauppakirjaan. 

Kasvattajana minulle on tärkeää saada tietoa toteutetun yhdistelmän terveystilanteesta jatkossakin. Siksi palautan pennun hinnasta takaisin 100 euroa, kun koira on käytetty virallisessa silmä- ja polvitarkastuksessa yli 1-vuotiaana.

Sijoituspennun vakuusmaksu on puolet normaalihintaisesta pennusta (650 euroa). Sijoituskoira sijoitetaan käyttäen Kennelliiton sopimuksia.

Bliss Kiss -pentu luovutetaan uuteen kotiin:
 • Aikaisintaan kahdeksan (8) viikon iässä
 • Rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon
 • Tunnusmerkittynä (mikrosiru) 
 • Eläinlääkärin tarkastamana
 • Useaan kertaan madotettuina
 • Kirjallisten hoito-ohjeiden kera
 • Mukaansa pentu saa laadukasta ruokaa jota se on kasvattajan luona tottunut syömään 
 • Pentupaketin (mm. kynsisakset, harja, peitto, leluja, kuumemittari)
 • Kasvattajan elinikäisen tuen kera
 • Lisäksi maksan kasvatilleni kaksi ilmoittautumista virallisiin kotimaan näyttelyihin, virallisiin kisastartteihin (esim. agility, toko)
  tai luonnetestiin kasvatinomistajan niin halutessa.