top of page

Hei!
Olen Tarja Tastula, aktiivinen koiraharrastaja Etelä-Pohjanmaalta, Kurikasta.  Koirat ovat kuuluneet aina elämääni ja vartuin lapsuuden kodissani metsästyskoirien parissa. Omaa ensimmäistä koiraa valikoidessa oli siis selvää, että rodun tulisi löytyä FCI5-ryhmästä. Eniten monipuolisilla harrastusominaisuuksillaan sekä ulkomuodollaan minua ihastutti keskikokoinen saksanpystykorva; mittelspitz. Ja tällä tiellä ollaan vieläkin - rotu valloitti sydämeni kertaheitolla!


Spitzi-harrastukseni alkoi syksyllä 2009, kun ensimmäinen koirani, Damirazin Kulkurin Kaunotar "Martta" saapui ilostuttamaan arkeamme. Tämän jälkeen laumaan ovat liittyneet myös mittelipojat Power Dee's Aramis "Rami" ja Damirazin Haaveiden Hurmuri "Piki". Martan ensimmäisestä pentueesta (v. 2012) kotiimme jäi varttumaan oma kasvattini Bliss Kiss Miracle "Mira". Ja kolmisen vuotta myöhemmin laumamme täydentyi vielä viidennellä jäsenellä, kun oman urokseni, Pikin, ensimmäisestä pentueesta meille kotiutui ruskea Nökö-neitonen (Hulmukan Neela). Viimeisin tulokas nykyään pääosin seniori-ikäisessä poppoossamme on Nökön kesällä 2019 syntynyt urospentu, Möhi (Bliss Kiss Dog Is God Spelled Backwards).

Yhteisomistuksessa minulla on ollut muiden kasvattajien kanssa useampi tuontikoira mm. Hollannista ja Saksasta.

Harrastan koirieni kanssa pääosin näyttelyitä, nose workia ja rally-tokoa. Normaaliin arkeemme kuuluu myös päivittäiset rallittelut lähipelloilla ja -metsissä. Kesäisin kaikki koirani ovat erittäin innokkaita vesipetoja ja uiskentevatkin järvessä lähes päivittäin aina pitkälle syksyyn asti. Koiristamme Martta ja Nökö ovat suorittaneet virallisen Karva-Kaverit -testin ja ovat työskennelleet "Karva-Kavereina" iloistuttamassa mm. lähialueen vanhainkotien asukkaiden arkea sekä lukukoirina lähikirjastossa.


Asumme mieheni ja koiriemme kanssa maalla omakotitalossa; erillisiä kenneltiloja tai ulkotarhoja meillä ei ole, vaan koirat jakavat arjen kanssamme kodinomaisesti. Suuri tonttimme on aidattu, joten koirat pääsevät oleskelemaan turvallisesti kanssamme myös pihapuuhien ajaksi; grillailun ja kasvimaan kitkemisen aikana vapaaehtoisia apulaisia löytyy jaloista aina yllinkyllin. :) 

Vapaa-aikani kuluu koirieni lisäksi myös vapaaehtoisissa järjestö- ja luottamustehtävissä. Työn vastapainoksi olen aloittanut opinnot trimmauksen ammattitutkinnon parissa ja tarkoituksena valmistua eläinten trimmaajaksi vuoden 2023 aikana. 

Suoritetut kurssit / Suomen Kennelliitto:
-Junior Handler -tuomarikoulutus (2022)
-Näyttelyjärjestäjän verkkokurssi (2022)
-Kasvattajan peruskurssi (2011) ja jatkokurssi (2020)
-Ulkomuototuomareiden alkeiskurssi (2016)
-Kehätoimitsija-kurssi (2012)

Koiraharrastukseen liittyvät luottamustehtävät:
-Suomen Kennelliitto, Junior handler -tuomari (2022-)
-Suomen Mittelspitz ry, palkintotoimikunnan jäsen (2021-)
-Suomen Mittelspitz ry, näyttelytoimikunnan jäsen (2018-)
-Suomen Mittelspitz ry, jäsensihteeri (2012-2017)
-Suupohjan koirakerho ry, hallituksen jäsen (2012-2017)
-Suupohjan koirakerho ry, sihteeri (2013-2017)

Olen Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja, sekä Suomen Kennelliiton, Suomen Mittelspitz ry:n, Suomen Seurakoirayhdistys ry:n, Suomen Koirankasvattajat ry:n sekä Suupohjan koirakerhon jäsen.


Muutama ajatus kasvatuksesta:

Kaikki koirani ovat rakastettuja perheenjäseniämme. Kasvatukseni on hyvin pienimuotoista ja pentueiden välillä voi olla vuosiakin. Kaikki pennut syntyvät ja kasvavat kotioloissa; ensimmäiset elinviikkonsa ne viettävät vierashuoneessamme, ja siirtyvät siitä liikkumaan myöhemmin koko asuinkerrokseen, jonne kokoan lisänä normaaliarkemme keskelle pennuille virikkeitä agilityputkesta tasapainoalustoihin ja pallomereen. Pennut sosiaalistuvat kasvattajalla perheen muihin koiriin sekä tottuvat kodin jokapäiväisiin ääniin, ulkoiluun, autoiluun sekä eri-ikäisten ihmisen käsittelyyn sekä erilaisiin hoitotoimenpiteisiin.

Mikäli joku pennuista on jäämässä lähiseudulle asustelemaan, niin olen vieraillut koko pentueen kanssa ennen luovutusta myös tämän pennunostajan luona. Pennut ovat samalla kertaa saaneet autoilutreeniä sekä tutustuneet uuteen ympäristöön. 

Kasvatuksessa kiinnitän huomiota kokonaisvaltaisesti jalostuskoirien terveyteen, luonteeseen ja ulkomuotoon. Käytän jalostukseen vain rodunomaisia, terveiksi tutkittuja ja mukavaluonteisia yksilöitä. Pentueita suunnittelen toteutettavan mielummin liian harvoin kuin liian usein; koska panostan pentujen hoitoon ja niiden kanssa olemiseen todella paljon aikaa ja järjestelen esimerkiksi omat työni niin, että pystyn seuraamaan pentujen kehittymistä mahdollisimman paljon, ei olisi itselleni ajatuksena mielekästä hoitaa esimerkiksi useampaa pentuetta yhtä aikaa tai peräkkäin. Yritän suunnitella pentueet niin, että pystymme elämään normaalia arkea myös täysipainoisesti pentueiden välillä.

Toteutan pentueet ainoastaan yhdistelmistä, joista olen valmis jättämään itsellenikin pennun kotiin kasvamaan. Kasvatukseni perustuu pitkälti sijoituskoiriin, joten hyvät ja yhteistyökykyiset sijoituskodit ovatkin kultaakin kalliimpia. 

Terveystarkastuksilla lisätään tietoutta jatkuvasti suositummaksi muuttuvan rodun terveydestä, ja siksi olisi tärkeää tutkia myös ihan tavalliset kotikoiratkin. Toivonkin, että jokaisella pennunkyselijällä olisi kiinnostusta tutkituttaa koiransa virallisesti aikuisena.


bottom of page